top of page

Grund til mission


Cristo Blanco oven over Juliaca

Mens jeg var i Juliaca, fik jeg anledning til at tage en tur op til byens vartegn, en stor hvid Kristus-figur, der står på toppen af et bjerg og våger over byen. Og endnu en gang blev jeg mindet om, hvorfor det er nødvendigt at drive mission i Peru.

For nok kan Kristus-figuren se meget, ja, kristen ud. Men det er absolut ikke hele sandheden. For den er et godt eksempel på den religionsblanderi, der præger Peru.

Lad mig give nogle eksempler på dette: Cristo Blanco står på toppen af bjerget, fordi de stærkeste ånder (apu'er), ifølge den andinske folketro, bor på toppen af bjergene. Derfor bliver Cristo Blanco for rigtig mange blot den stærke apu, og dermed en slags mægtig amulet. Man brænder lys af og bringer den blomster og alkohol for at sikre sig medgang og lykke.

Det viser noget om, at mange peruanere ikke har ændret det verdensbillede væsentligt, der herskede i tiden før katolikkerne kom. Det viser sig også ved, at der for mange er overlap mellem Pachamama (Moder Jord) og Jomfru Maria.

Lige neden for Cristo Blanco kan man se en masse askedynger. Det er ofringer til Pachamama af cocablade, alkohol m.m., som folk brænder af som en betaling, som bøn om lykke og helbredelse, i håb om at Moder Jord vil forbarme sig. Man ser altså ikke nogen modsætning mellem den stor Kristus-figur og ofringer til Moder Jord.

Nogle bål er også rester efter en slags woodoo-tradition. Man kan tage en ting, der tilhører en fjende, eller en man ønsker det skal gå dårligt, og så bringe det til en klog kone. Hun vil så lave et bål og ofre det Pacahamama og bede om forbandelse over denne person. Og det sker, at folk får mal viento, dårlig vind, og blive syge, eller at det går dem dårligt på anden vis.

Dette er hverdag i Juliaca. Også den dag, jeg var deroppe, var der mennesker, der brændte ofre af til Pachamama. Men det viser også noget om, at mennesker er fanget i hedenskabets angst og mørke - på trods af den kristne fernis. For du kan aldrig vide, om Pachamama vil forbarme sig. Du kan aldrig vide, om en anden vil kaste forbandelse på dig. Du kan aldrig vide dig sikker.

Derfor er der brug for at forkynde et frigørende evangelium om fred i Kristus og om visheden af Guds nåde. Der er brug for mission, fordi hedenskabet binder og forbander. Kun evangeliet om frelsen i Kristus alene ved tro - uden vores betalinger ofringer - sætte mennesker i frihed!


Nyeste indlæg

bottom of page