top of page

Kristus, Moder Jord og bjergånderne


På en bjergside i byen Juliaca 3800 meter over havets overflade deler en mand noget pulver ud til en gruppe, der står i en halvcirkel omkring ham. Bag ham brænder et bål, og de forsamlede er en familie fra byen, der har bedt manden hjælpe dem med at ofre til Pachamama, Moder Jord. På tur kaster de pulveret i det tændte bål, så gnisterne blæser ud af bålet.

For hver håndfuld pulver, de smider på bålet, ønsker de velsignelse og lykke og held for forskellige ting. Det kan være rigdom, helbred, job, osv. Ritualet fortsætter med andre praksisser, og flere ting ofres i bålet.

Det foregår neden for den store hvide Kristus-figur, der står på toppen af bjerget. På vejen derop har vi set massevis af offerbål og andre tegn på ofringer til Moder Jord. Bjerget tillægges en særlig kraft, for her bor stærke bjergånder, apuer. Ofringer til Pachamama under Kristusfiguren, hvis meget tydeligt, hvordan man her blander bjergånder og overtro sammen med kristendommen.

Ofte påkaldes apuerne også, gerne med alkohol. Og der ofres også cocablade, alkohol, blomster og andre ting til apuen i en niche bag ved Kristus-figuren. For her kan Kristus jo ikke se det, så det er her det mere okkulte foregår.

Foran Kristus-figuren står der et kors. Man har forsøgt at flytte det, men det siges, at folk får udslet og bliver syge, når de går i gang med det. Der er for stor kraft, så nu lader man det stå, og mange kommer og tilbeder det, kysser klædningen, der hænger derfra og håber på velsignelse og lykke.

Det er på mange måder et sørgeligt syn. Det mest centrale, Kristus, og det vigtigste tegn i den kristne tro, korset, er blevet til amuletter og lykkebringere, mere end en vished om, at vi kan have fred med Gud for Jesu skyld. Mange er bundet af denne amulettro og af påkaldelse af ånder og Pachamama, og kender ikke til freden i Kristus og til hvilen i nåden.

- Roar


Nyeste indlæg

bottom of page