top of page

International observatør


Kommissionen, der havde lærerne til eksamen og samtale

I dag var jeg på Martin Lutero, en skole som kirken driver. Der skulle være eksamen og samtaler med de lærere, der gerne vil arbejde her næste skoleår (fra marts). Hvert år skal lærerne søge deres stilling igen og til eksamen og prøve.

Jeg vidste på forhånd ikke helt, hvad de ville med mig, ud over at jeg skulle være observatør og se til, alt foregik så transparent som muligt. Men da vi kom var lærerne igang med en dogmatik-eksamen med 60 spørgsmål. Det er jo en kristen skole, så de skal kunne svare for sig. Og jeg blev så blev bedt om at være eksamensvagt. Fint, det gjorde jeg gerne. Og med myndig stemme måtte jeg bede om at folk slukkede deres mobiltelefoner og kunne fortælle, at nu var der kun 5 minutter tilbage.

Og da eksamen var færdig blev jeg så spurgt: Hermano, puedes evaluar los exámenes, por favor? Kan du ikke lige rette eksamenerne? Jo da, det kunne jeg vel. Så mens kommisionen på 5 mand + mig sad i et klasse værelse ved et bord med hvid dug og førte samtale/interviews med lærerne, sad jeg samtidig og rettede de ca. 15 eksamensopgaver. For karakteren skulle jo bruges senere på dagen i den samlede evaluering.

Jeg havde fået at vide, at vi ville være færdig kl. 14. Det troede jeg naturligvis ikke på! Og klokken var lidt over 17, da vi endelig var færdige med alle evalueringer, havde talt point sammen og kunne sætte et papir op, hvor lærene kunne læse, hvordan de havde klaret sig. Og jeg fik stor tak for min deltagelse som international observatør. De var faktisk helt sikre på, at min tilstedeværelse var med til at sikre, at det hele gik stille og roligt til. Så måske gjorde jeg gavn - eller også blev jeg brugt som bombeskjold af kommissionen, så den undgik en masse klager og brok. Det kan være lidt svært at gennemskue :-)

Det pudsige er, at de ikke helt havde alle kriterier for bedømmelse klar før de begyndte. Men de blev aftalt undervejs uden at det blev uretfærdigt for nogen. Nu mangler lærerne så blot at bestå endnu eksamen, denne gang ved den regionale afdeling af undervisningsministeriet. Består de den, kan - i hvert fald de, som klarede sig bedst idag - komme i betragtning til næste skoleår. Lærerjobbet er en benhård branche her i Peru, og sikkerhed i ansættelsen er der ikke meget af.

- Roar


Nyeste indlæg

bottom of page